maandag 6 februari 2012

IJsgekte 2012

Het is maandag 30 januari 2012. Na één nachtje vorst hebben de volksmenners van diverse televisieprogramma's besloten hun vervelende wintermantra maar weer eens uit te venten. Elk jaar zodra de temperatuur naar het nulpunt zakt krijgen we hier mee te maken. 's Avonds kunnen we in "De wereld draait door" een gesprek zien met de "twee uit het oosten": Erben "Hakkelaar" Wennemars, en Erik "De Clown" Hulzebosch. Die laatste verloor op het nippertje de tocht der waanzinnigen in 1997. Met een satanisch genoegen verteld de E-e-e-rben dat hij 's-nachts nog eenden uit het water heeft gejaagd. Stel je eens voor dat de sloot achter zijn huis niet zou bevriezen. Onder leiding van Matthijs "autocue" van Nieuwkerk maakt men alvast plannen voor de nu toch echt naderende Friese nachtmerrie.

"De wereld raast door" blijft ook de rest van de week in de ijsstand. Op dinsdag doet Jort Kelder een oproep tot het boycotten van Unox-mutsen mocht de ijsexpeditie doorgang vinden. Een dag later mag oud regiseur Rudolf Spoor vertellen over de hel van 1963. "Jakhals" Erik haalt op donderdag Jeen van den Berg nog maar eens van stal. De 84-jarige oud winnaar van de Friese dodenrit schuivelt wat over het ijs. Een bijna zielige vertoning.

Op vrijdag valt er plotseling sneeuw en het hele land ligt op zijn achterste. Treinen rijden (natuurlijk) niet meer en het aantal files bereikt weer eens een recordhoogte. Dit is natuurlijk koren op de molen van de Nederlandse radio- en televisiestations. Het hek is nu echt van de dam. Op zaterdag horen we Mart Smeets in het RTL-programma "Kwestie van kiezen" zeggen dat de elfstedentocht "een platte commerciële kermis wordt". Maar hij gaat natuurlijk wel het televisieverslag presenteren. 

Op zondag komt dan de mededeling dat de rayonhoofden maandag bij elkaar gaan komen. Alle verloven van redacties en programmamakers worden ingetrokken. Met man en macht wordt er gewerkt om vanaf maandagmorgen de ijskoorts verder op te drijven

1 opmerking:

  1. Excuus, Ik gun ieder zijn mening, maar ben je de weg kwijt ?

    BeantwoordenVerwijderen