dinsdag 7 februari 2012

Verslag maandag 6 februari


De ochtendkranten overschreeuwen elkaar vanmorgen. Het is alsof de hypetocht vandaag al plaats vindt. Gelukkig is dit niet het geval. In het ochtendprogramma van Nederland 1 mag hittepetitje Merel Westrik vrolijk kwetteren over "ijspret" en "de tocht der tochten". Zwakke verslaggevers in opleiding mogen het land in om het volk op te pijpen. Ook beelden van een wauwelende Fries die op een brug boven een wak staat. Hij vertelt dat hij een "Wennemarsje" gaat doen (het met grof geweld wegjagen van zielige vogels, die wanhopig zoeken naar voedsel). Daarna kan het wak dichtvriezen. Ondertussen kunnen tienduizenden niet op tijd op werk of school verschijnen met dank aan het blunderende duo NS/Prorail. Wij durven te wedden dat ze in de loop van de dag heel trots gaan melden "dat het allemaal wel meeviel". Tja, als je geen treinen laat rijden, kunnen ze ook geen vertraging hebben. 

Ook de Positivoos van de Evangelische Omroep (EO), Jeroen Snel en Thijs van den Brink, komen langs in een promotiefimpje voor het vanaf vandaag uit te zenden "IJsjournaal". Daarin gaat deze slechte persiflage op de bekende Koot en Bie-typetjes de passie van barre kou preken. Het calvinistisch antwoord op carnaval. Om half tien is er een persconferentie van de Vereniging Friesche Elfsteden. Voorzitter van dit clubje Wiebe Wieling praat zowaar verstaanbaar Nederlands. We horen dat de waanzinnigenrit er nog niet inzit. Dit kan natuurlijk ook een afleidingsmanouvre zijn. Denk maar aan 1997. Daarna lezen we dat er een ijsmeester aan het woord is. Helaas word zijn geknauw niet ondertiteld. De man heeft waarschijnlijk niet door dat hij te zien is op landelijke televisiestations, in plaats van de lokale omroep van Grobbenbollenstradeel. Op Radio 1 mag Erik ''De Clown'' Hulzebosch reclame maken voor zijn onzinnige idee om  niet alleen op de schaats, maar ook "zingend" de elf steden te bezoeken. De kassa moet wel blijven rinkelen natuurlijk en pias Erik ruikt zijn kans.

Lachen! de Friezen zijn zo overijverig bezig met het schoonmaken van het ijs op de onheilsroute, dat er een complete veegmachine door het ijs is gezakt. Dat overkomt ook rayonhoofd Auke Hylkema. Ze maken hun eigen wakken! Onze nationale nieuwszender Radio 1 is geheel in de hypestand. In jingles horen we onverstaanbaar wauwelende Friezen. Opgewonden kwekken de presentatoren alsof hun leven er vanaf hangt. Bij de christenzuster van de EO gaat het ook lekker veel over de wakkentocht. Niets meer over de werkelijke problemen in ons land. Wel duikt de niets zeggende oud-ijsmeester Piet Venema op. Weet het niet, zegt het niet, alles niet. Inmiddels is in allerijl besloten om ook op Radio 1 een IJsjournaal uit te gaan zenden. De politiek mengt zich nu ook in het gewoel. De Friese CDA-fractievoorzitter Haersma Buma gaat de krankzinnigenrit rijden mocht hij er komen (wat God verhoede). PvdA-kamerlid Monasch mag niet meedoen.

De primeur van het tv-programma IJsjournaal. De Positivoos keuvelen wat met een vrouw op leeftijd die in een grijs verleden de elf gemeenten expeditie heeft gewonnen. We hebben nooit geweten dat een programma zó inhoudsloos kan zijn. En zelfs de trui van van den Brink haalt het niet bij een willekeurig exemplaar van Mart Smeets of zijn bijzit Ria Visser. De elfslotenhysterie gaat door. Het Journaal, 1 vandaag, en dan is het tijd voor "De wereld raast als een dolle door". Matthijs "autocue" van Nieuwkerk praat maar weer eens met Erik Hulzebosch, en E-è-è-è-rben Wennemars. Ook schaatser Mark Tuitert is van de partij, en de commisaris van de koningin in Friesland. Deze wordt door van Nieuwkerk gekroond tot de onderkoning van ons land. De waanzin is nu echt uitgebroken. We worden voorgesteld aan oud-ijsmeester Luppo Wolthuis. Deze vertelt zonder met zijn ogen te knipperen over eenden die niet kwaken. Doordat ik van mijn stoel val, weet ik niet of dat wel of niet goed is voor het ijs. Vogelverschrikker Wennemars krijgt bij het horen van het woord eenden een rood waas voor zijn ogen. De afspraak wordt gemaakt dat manische Mathijs de komende dagen met Luppo gaat bellen of de eenden ja, dan nee kwaken. Het is nog voor achten.

Ook "Nieuwsuur" gaat de beproeving door. Karel Ornstein is in Friesland. Een oude bekende van ons comité. In 1997 was hij degene die ons, toen nog namens RTL4, kwam interviewen. En daar is hij weer... de waanzinnige Wennemars. We zien hem met Tuitert een team oprichten om die laatste de ijsveldslag in te loodsen. Zelfs bij Pauw en Witteman gaat het over niets anders. Van Haersma Buma is op maandag toch vrij, en kan dus wederom verhalen over zijn voorgenomen deelname. Enig lichtpuntje is Wim "Iceman" Hof. Deze man hakt wakken en gaat erin poedelen zoals een normaal mens dat doet in een warm bad. Toch is het een man naar ons hart. Hij klooft een gat in het ijs met een souplesse waar wij bijna jaloers op zijn. De dag zit erop. We hebben het idee dat het alleen nog maar gekker kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten