woensdag 8 februari 2012

Verslag dinsdag 7 februari


Onze dag begint met het Radio 1 journaal. Op gezette tijden worden allerlei wissewasjes over de Friese ijsexpeditie op het luisterpubliek losgelaten. Een tendens die de rest van de dag voortduurt. Omdat het dinsdag is zijn onze vaderlandse politici weer eens in Den Haag. Ze hebben immers maar een driedaagse werkweek. Een tiental zijn wel een paar uur te laat in de Hofstad omdat ze vast zaten in een van de weinige treinen die de NS laat rijden. Al gauw komt naar buiten dat een meerderheid van de Tweede Kamer het prima vindt als scholen hun leerlingen vrij geven als de helletocht doorgaat. De PVV maakt het helemaal bont. Die pleit voor een nationale feestdag. Natuurlijk wordt dit ridicule proefballonnetje direct doorgeprikt.

Hoewel er steeds meer berichten komen over dooi in de loop van het weekend, zet de Hilversumse hypemachine nog een tandje bij. Het elfstedengeneuzel is namelijk nog niet genoeg uitgenut. We horen te pas en te onpas onverstaanbaar Fries geknauw uit onze luidsprekers roggelen. De halve provincie blijkt aan het vegen geslagen. De sneeuw moet van het ijs. Met hun geschep en geschuif schrapen ze al gauw weer een centimeter van het toch al te dunne laag af. Het kan ze niet deren, wij lachen inmiddels stiekum in ons vuistje. Onze website is "in de lucht" en de eerste adhesiebetuigingen komen binnen. Uit de reacties tot nu toe blijkt dat meer mensen dat gezeur over een Elfstedentocht (die er hopelijk toch niet komt) zat zijn. En ook dat mensen die vóór die tocht der waanzinnigen zijn zich erg onverdraagzaam, en zelfs onredelijk en haatdragend opstellen. De tegenwoordig zo geroemde vrijheid van meningsuiting geldt kennelijk niet voor mensen die niet mee willen doen aan massahysterie.

Inmiddels is het avond. We hadden na de eerste dieptrieste aflevering van het "IJsjournaal" gisteren niet weer de moed om naar onze E.O. Positivoos te kijken. Tijd voor "De wereld raast als een achterlijke door". Matthijs herinnert zich zelfs zonder autocue dat hij gisteren heeft afgesproken dat hij vandaag gaat bellen met Luppo. Dit zijn de momenten waarop je denkt dat het leven geen zin meer heeft. Luppo kwekt vrolijk dat de eenden niet kwaken. Ik verzin dit niet, kijk maar op uitzending gemist. Dat schijnt goed te zijn voor het ijs. Het publiek is door het dolle heen, de studio wordt bijkans afgebroken.

Over eenden gesproken... É-é-éendenhater È-è-èrben Wennemars, Clown Hulzebosch en Mark Tuitert zijn ook weer van de partij. Pias Erik mag reklame maken voor zijn nieuwe klus. Hij is op zoek is naar een hoogbejaarde die mee wil doen aan een wetenschappelijk experiment. Deze arme oude ziel krijgt een verplicht dieet van dagelijks 20 liter lekkere vette Chocomel, en persoonlijke begeleiding van onze nationale ijsclown. Daarnaast zijn er drie hotelkamers voor het aanstaand slachtoffer en naaste familie gereserveerd. Een uitvaart op de Bonkevaart behoort niet tot het prijzenpakket. Wennemars en Tuitert krijgen een filmpje te zien waarin ze door de vorige winnaar wordt verteld dat ze niets te zoeken hebben op zijn evenement. Met name Tuitert heeft zichzelf op vage wijze voorzien van een startbewijs. E-è-èrben gaat nu nog meer hakkelen. Matthijs is nu ook de kluts kwijt. Vandaag is voorzitter Wiebe Wieling van de Friese carnavalsvereniging de onderkoning van Nederland. Gisteren was dat nog de commisaris van de koningin van die provincie. Morgen na acht rookworsten, een blik snert, en zeven liter Chocomel, roept hij zichzelf waarschijnlijk uit tot heerser van het heelal.

We lezen op Teletekst dat er een geheimzinnige lange Volvo in Leeuwarden is gesignaleerd. Deze had een kenteken van het koninklijk huis. Hij is gezien op de Elfstedenroute. We wrijven onze ogen uit... Staat het er echt? Is Willem-Alexander in het geniep naar Friesland afgereisd om het zo bloedig geveegde ijsparcours te vernielen? Want als een ijsmeester er al doorheen zakt, moet dat met een soort Zweedse tank helemaal lukken. We houden het maar op een taalfout van de tikgeit die het berichtje maakte. In "Nieuwsuur" zien we alweer vegende Friezen. En er wordt weer eens een lang shot getoond van een schaatsende figuur. Daarbij moet het geluid van ijzers op het ijs het juichende volk tot een orgasmische extase opjuinen.

Pauw en Witteman hebben ook de smaak te pakken. Vol trots introduceert Jeroen een leader voor de nieuwe rubriek "De koorts stijgt". Nou, dat doet ie al een paar dagen hoor. Vandaar ook al het geijl. Het leert ons dat ook de komende dagen dit programma volop meedoet aan de zo langzamerhand uit de klauw gierende hype. We luisteren maar half naar Bart Veldkamp. Vlak voor twaalven lezen we dat zo'n vijftig militairen gaan helpen vegen in Friesland. Je vraagt je dan af wat ze misdaan hebben dat ze zo'n straf krijgen. De dag is ten einde, het is meer dan genoeg geweest voor vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten