vrijdag 10 februari 2012

Verslag donderdag 9 februari

Het is vroeg in de morgen en we zijn nieuwsgierig hoe onze Hilversumse vrienden met de geannuleerde Elfstedentocht omgaan. Op Radio 1 is het nog steeds een belangrijk onderwerp. Omroep Wakker Nederland blijkt nog niet uit Friesland vertrokken. In het programma "Vandaag de dag" kletsen de presentatiemeisjes honderduit over iets dat wij al lang weten: het gaat niet door, echt niet, heus. Ze lijken het, katerig van de gesponsorde Sonnema Berenburg, nog niet helemaal te beseffen. 

Overal in het Hilversumse zijn er spoedvergaderingen. 'Wat nu?', vragen wanhopige zendercoördinatoren zich af. Alles was ingezet op minstens nog een week berichtgeving over de rit van de waanzin. Hebben we een hype, werken die verdomde Friezen niet mee is een veelgehoorde kreet. Vrij snel wordt besloten om de diverse omroepen aan te moedigen om in ieder geval vandaag nog het land te blijven informeren over... niets. Er komt geen tocht, vertel dat het volk maar op 385 verschillende manieren. Eindredacteuren bellen met hun verslaggevers: "terug naar Balk, Dokkum en Leeuwarden". "Hebben we nog een mannetje in Vetklepperadeel?" "Bel Luppo, snel!!". En daar gaat weer een peloton uitgelaten omroepmedewerkers richting het noorden. Het is vechten langs de sloten en plassen voor het mooiste plekje. Wederom worden er beelden geschoten van knauwende Friezen die het allemaal beter weten. Er zijn ook verweerde mannen die moeizaam fluisteren dat de Elfgemeentenrit er zéker gaat komen. Alles, maar dan ook alles wordt vastgelegd door de hongerige reporters. In de radio- en televisiejournaals horen en zien we ze weer vrolijk kwetteren over het niets dat heel misschien toch iets zou kunnen worden. 

Om vijf uur is de laatste uitzending van "Het IJsjournaal" te zien. De twee brave borsten Thijs van den Brink en Jeroen Snel (ook wel: de Positivoos) zien hun programma na vier afleveringen sneuvelen. Het zal de geschiedenisboeken waarschijnlijk niet halen. Dan breekt de avond aan. "1 Vandaag" zoekt uit hoe de Friezen omgaan met hun onmetelijke verdriet. Ook "De wereld dendert doorrrr" heeft een mooie bijdrage van "jakhals" Erik. Hij boert zoals gewoonlijk zijn bijna niet te ontcijferen teksten in de microfoon. Waar zijn toch die ondertitels? We zien beelden van Wietze Wieling, voorzitter van de Elfstedenclub, die een rondje gaat schaatsen. Wat moet je anders? De EO is na de VARA de afgelopen dagen waarschijnlijk het meest aktief geweest bij het opporren van de hype. In hun programma "De vijfde dag" maar liefst twee reportages over de ijsexpeditie die niet er niet komt. We gaan terug naar 1986 en zien maar weer eens het verhaal van prins Wim-Lex die als W.A. van Buren meedeed. Oud-VVD opperhoofd Wiegel wordt voor de zoveelste keer deze week opgevoerd. Die zie je immers alleen als het vriest, of als er verkiezingen zijn. Meer repertoire heeft de man namelijk niet. We weten het allemaal al, elke nieuwswaarde ontbreekt. Daarna een troepje zeurende en treurende Friezen die het allemaal zo jammer vinden. Twee vriesreportages in één programma, zucht...

Ook "Nieuwsuur" heeft hetzelfde onderwerp. Logisch, want je kan alleen maar vertellen dat er niets is. Dus maar weer de noeste ijsgoochelaar uit Balk, Auke Hylkema. En daar is ook Wiebe weer. Hij gaat alweer een rondje schaatsen. Of zouden "De wereld schaatst door" en deze rubriek toevallig op dezelfde plek hebben staan filmen. Nee toch? Op het andere net is het de beurt aan Powned om het op hun manier te laten zien. Zij zullen ons vast verrassen met een totaal andere insteek. Maar verdomd: daar is die Wieling weer! We ontdekken een patroon. Al die verslaggeefjodocussen staan bij dezelfde bevroren sloot te filmen! En wij maar denken dat deze omroep er is gekomen "omdat ze het allemaal anders gaan doen".  

Het is rond elven. Tijd voor Pauw en Witteman. Zij zullen toch wel ijsvrij zijn? Het begint met een discussie over Griekenland. Weliswaar met een onsamenhangend raaskallende Van Baalen, maar goed: zou het dan toch...? Maar nee, er zit een alternatief uitziend duo aan tafel. Steekwoorden: alternatief circuit, krakers, zwevers. Zij hebben met zes vrienden vandaag toch de route der waanzinnigen geschaatst. Om het extra moeilijk te maken, deden ze dat omgekeerd. Dus: van de finish naar de start van de officiële rit. Het blijken ijswaanzinnigen te zijn die waarschijnlijk hersenletsel hebben opgelopen door meervoudige bevriezing. Bij ons is inmiddels de fles Beerenburg (de Amsterdamse, NIET de Friese) leeg. Het bier is op, de dag ten einde. Hoelang gaat dit nog duren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten